12. 5. 2012

Quote of the Week #1








Quote of the Week



Pred dvoma týždňami som sa zapojila do tohto meme, ktoré sa mi mimoriadne páči, keďže citáty, to je moje. Hosťovský blog patrí Judit, ktorú môžete nájsť tu. No vzhľadom na to, že moja milovaná sestrička je dosť náročný človek, som minulú sobotu nestihla pridať svoj historicky prvý článok, čo sa QotW týka, takže o verejné citátové panenstvo prichádzam až teraz. 

Rozhodla som sa, že všetky tri citáty budú pochádzať z tej istej knihy. Je to The Fault In Our Stars od Johna Greena. Prečítala som ju už dakedy koncom marca a čo sa týka prekladu, nedopočula som sa, že by sa v blízkej budúcnosti mala preložiť aj do slovenčiny, no ak sa mýlim, pokojne ma opravte :)

Kniha je bravúrne napísaná. Príbeh je o dvoch teenageroch, obidvaja majú svoje životy úzko späté s rakovinou. Mám pocit, že ešte žiadna iná kniha vo mne nevyvolala toľko pocitov, ako táto. Vtipný citát, ktorý som vybrala do tohto príspevku pochádza práve z takej časti, kde sa v jednej chvíli smejete a v druhej si želáte, aby ste mali po ruke vreckovku. Na jej konci som bola vyšťavená a psychicky zničená, no zároveň viem, že pre toto dielo je 5 hviezdičiek málo. John Green je jednoducho génius.
 

Ospravedlňujem sa, ale citáty sú v angličtine. Začala som s prekladaním prvého, no po chvíli som si uvedomila, že je nad moje sily podať danú myšlienku zrozumiteľne. 

 Vtipný výrok

 

Gus: "It tastes like..."
Me: "Food."
Gus: "Yes, precisely. It tastes like food, excellently prepared. But it does not taste, how do I put this delicately...?"
Me: "It does not taste like God Himself cooked heaven into a series of five dishes which were then served to you accompanied by several luminous balls of fermented, bubbly plasma while actual and literal flower petals floated down around your canal-side dinner table."
Gus: "Nicely phrased."
Gus's father: "Our children are weird."
My dad: "Nicely phrased.” 


Silný moment

 

"But I will say this: When the scientists of the future show up at my house with robot eyes and they tell me to try them on, I will tell the scientists to screw off, because I do not want to see a world without him."

Romantická scéna 

 

"I'm in love with you, and I know that love is just a shout into the void, and that oblivion is inevitable, and that we're all doomed and that there will come a day when all our labor has been returned to dust, and I know the sun will swallow the only earth we'll ever have, and I am in love with you."



3 komentáre:

  1. Nikdy som nebola tak celkom fanúšikom Johna Greena, ale tie citáty sú skvelé :) Vtipný moment ma dostal :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Boze, ja Greena milujem. MILUJEM! Rozmyslam, kedy budem natolko silna, aby som mohla dat rereading TFiOS.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. triss: presne nad tým som rozmýšľala pri písaní tohto postu.. prišla som na to, že mi to ešte chvíľku potrvá.

    OdpovedaťOdstrániť