15. 1. 2012

Here Lies Bridget - Paige Harbison

Určite poznáte zo všelijakých amerických filmov či kníh pre teenagerov tie povestné stredoškolské kráľovné-mrchy. Majú svoj okruh priateľov (alebo lepšie povedané podriadených) a ich svet sa točí okolo oblečenia, make-upu, chlapcov a ponižovania tých slabších, menej populárnych. Vo väčšine prípadov s nimi musí hlavná hrdinka, ktorá nie je ani populárna, ani obklopená tlupou chalanov, bojovať a nájsť si svoju cestu na vrchol. No čo sa stane, keď je hlavná postava spomínaná mrcha?
           
           Here Lies Bridget nám prináša nový, zvláštny a často rozčuľujúci pohľad na myšlienky a pocity Bridget, kraľovnej školy, ktorá si veľmi dobre uvedomuje (a niekedy ani nie), aká zlá a krutá vie byť.
           Kniha je akoby rozdelená na dve časti – pred a po nehode. V časti pred sa dozvedáme o udalostiach posledného týždňa života Bridget a takisto sa objavujú flashbacky z jej minulosti, ktoré nám prezrádzajú ako, kedy a prečo sa vlastne Bridget stala takou, akou je. V časti po nehode si Bridget musí obuť topánky (doslova) ľudí, ktorým nejakým spôsobom ublížila a prežiť si v ich koži všetky tie trápne alebo smutné situácie, cez ktoré sa museli dostať len a len kvôli nej. No a presne títo ľudia rozhodnú, či bude B ďalej žiť lepší život, alebo či je už príliš neskoro napraviť spôsobenú škodu.
             
           Kniha odo mňa dostáva 4 hviezdičky z piatich. Nemám skoro nič, čo by som jej mohla vytknúť, iba ak to, že ma nenadchla až tak, ako som dúfala. Je to skôr ľahšie čítanie s ťažším námetom, Bridget neprejavila toľko emócií, koľko by som čakala, keď čelila skutočnosti, že môže zomrieť. Jednoducho povedané, autorka mohla ísť aj hlbšie, ale zrejme sa rozhodla neprehnať to so smutnými pocitmi alebo scénami.

1 komentár:

  1. Zaujímavý námet na knihu. Väčšinou sú hrdinky dobré a tie zlé mrchy ich trápia. Poputovalo na to-read :)

    OdpovedaťOdstrániť